Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

tomeksel

0 obserwuje, 2 śledzę

tomeksel

  1. tomeksel tomeksel:
       "Wygląda smacznie :)"
  2. tomeksel tomeksel:
       "Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;) Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie. Składniki: na ok. 3-4 średniej wielkości porcje naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki) ok. 300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 1 duża cebula 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych kilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyros 1-2 łyżki oliwy do smażenia sos: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% lub 18% Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka. Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować."
  3. tomeksel tomeksel:
       "Kot i cytryna "
  4. tomeksel tomeksel:
       "Nice"
  5. tomeksel tomeksel:
       "Świetnie to wygląda"
  6. tomeksel tomeksel:
       "Hamak "
  7. tomeksel tomeksel:
       "Loki "
Kawcia.pl