Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Zrob to sama

Kredkowe korale Foremka do ciastek wersja ekonomiczna Kwiaty w starych butach Malowanie wazonu od środka Kwietnik ze zużytej opony Piórka Bransoletki na rękę Mini ogródek w doniczce Koperta z serca
102 materiałów w kategorii

Dodany przez

Szczeniak Extra fryzura Kanapki z biedronką Sernik z trzema czekoladami:

SKŁADNIKI:

Spód:

    150 g czekoladowych herbatników*
    50g miękkiego masła,

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa,

Masa serowa:

    1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka),
    150g cukru,
    25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**,
    4 jajka,
    150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%),
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego),
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam...

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego. Jadłabym Kolorowe końcówki włosów Zestaw tęczowo czarne Czarno srebrne
kasia74

Dodany ze strony joybx.com

kasia74

kasia74

Dodany December 2, 2012 z joybx.com

Stroik
Raportuj
Dodać

3 Polubień

EllaLoveChuky megsmith lunafly
Kawcia.pl