Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Inne

Dzień dobry Fotel ze stolikiem Wszystko na swoim miejscu Tatuaż koliber Pada śnieg Ozdoby Smok na uchu Miłość nie zna granic Sztuka
91 materiałów w kategorii

Dodany przez

Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):...

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-).

Składniki:

    5 jajek,
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
    1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej),
    200 g masła,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml),
    otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy,
------------
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).
----------
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
-------------
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
-------------
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
------------
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
-------------
Smacznego :) prosty zestaw Orzeźwiający napój - letnie owoce:
Składniki:

    porzeczki,
    arbuz,
    melon,
    cukier,
    woda,

Przygotowanie:
Porzeczki gotujemy do miękkości w posłodzonej (według uznania) wodzie. Ostudzamy. Dodajemy pokrojonego w kawałki arbuza oraz melona. Schładzamy. Ozdoby świąteczne Pazurki Dekoracje Wiedział :)
kasia74

Dodany ze strony pinme.ru

kasia74

kasia74

Dodany February 2, 2016 z pinme.ru

Żołędzie
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl