Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Slodkosci

CZEKOLADOWE PIERNICZKI...

Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kakao,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
180 g masła,
1 jajko,
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu),
55 g gorzkiej czekolady, połamanej,
------------------------------------------------------------------------------
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.
W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.
Wystudzone pierniczki udekorować.
Lukier do ozdoby - jest to lukier białkowy. Oczy reniferków są wykonane z lukru z kroplą roztopionej czekolady. Nos - groszek przyklejony na lukier białkowy. Rogi - małe precelki. Serca z białej i brązowej czekolady Tort Jadłabym Lodowe przysmaki Mikołajkowe babeczki Markizy Słodkie rurki Jadłabym wszystko
24 materiałów w kategorii

Dodany przez

W stylu retro 
Kociak Czarne Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell Sexy bielizna Titanic Wodospad Kolejny ciekawy zestaw Ciasto cappuccino:

Często pytacie nas o przepisy na ciasto cappuccino. Nic dziwnego – ciasto to nie należy do szczególnie znanych ze względu na poziom trudności jego przygotowania. Prawdą jest, iż większość przepisów na ten specjał nie należy do najłatwiejszych, ale za to deser ten należy do szczególnie eleganckich, wyrafinowanych, a co czasem najważniejsze – efektownych!
Postaram się przekazać Wam wiedzę na temat tworzenia ciasta cappuccino (zobacz także przepis na ciasto kawowe) krok po kroku, w taki sposób, by każdy z Was przebrnął przez ten przepis. A myślę, że gra warta jest świeczki. ;)....

Ciasto cappuccino- składniki -----

Biszkopt:

    6 jaj,
    1 szklanka cukru białego,
    1 szklanka mąki tortowej,
    3 łyżki kakao,
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    aromat waniliowy,

Masa budyniowa: 

    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki cukru białego,
    0,5 kostki masła,
    1,5 szklanki mleka,

Masa cappuccino:

    60 g kawy cappuccino,
    3 łyżeczki żelatyny,
    2 śmietany kremówki,
    400 ml mleka,

Przepis na ciasto cappuccino:----

Na początku należy ubić białka ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodawać żółtka, aromat waniliowy i cukier. Kolejnym etapem jest delikatne wmieszanie mąki, suchego budyniu, kakao oraz proszku do pieczenia. Całość należy upiec w piekarniku, kontrolując stan ciasta. Po wystudzeniu, ciasto najlepiej jest przekroić wzdłuż.
Kolejną czynnością jest ugotowanie budyniu, który po wystudzeniu należy zmiksować z margaryną.
Żeby przygotować masę cappuccino trzeba: zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę (więcej na jak zrobić cappuccino) , a następnie je wystudzić. Gdy ostygnie, należy wsypać śmietanę kremówkę i ubić, żelatynę natomiast rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i wreszcie zmieszać z masą....
Warstwy ciasta od dołu:

1. połowa przekrojonego biszkoptu,
2. masa budyniowa,
3. masa cappuccino (odłożyć część do dekoracji),
4. druga połowa biszkoptu,
5. pozostała masa kawowa,
----------

Gotowe ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Jeśli odniesiecie sukces w tym przepisie, bardzo proszę o krótką relację. Powodzenia!:)
kasia74

Dodany ze strony joybx.com

kasia74

kasia74

Dodany February 1, 2013 z joybx.com

Deser z truskawkami
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

4 Polubień

paulinamajek majka silence ancia
Kawcia.pl