Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
Jabłecznik - przepis...

Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i wkrótce na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację – jej jabłecznik jest najlepszy....
--------------------
Jabłecznik – przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 minut:

Czas pieczenia: ok. 60 minut:

Składniki (forma 23×33 cm):

Ciasto:

    ½ kg mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    1¼ kostki masła (250 g),
    2 jajka,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

Masa jabłkowa:

    1,5 kg winnych jabłek (obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach),
    5 łyżek cukru waniliowego,
    100 g orzechów włoskich lub nerkowca (grubo posiekane),
    50 g rodzynek,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cynamon,

----------------

Wykonanie:

 

Krok 1. Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 2. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Krok 4. Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 5. Spód ciasta dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.

Krok 6. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.

Krok 7. Rolujemy ciasto razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek w formie do pieczenia.

Krok 8. Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Krok 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. Rolada jabłkowa Hamburger z jajkiem i mięsem mielonym.
KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka
-2 budynie
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Nie ważne... Stylówka Makijaż Czarne szpilki Świeczka z filiżanki Zestaw brąz z zielenią Kicia Pięknie Tort z chleba, ryby i warzyw
agniecha
agniecha

agniecha

Wysłano September 7, 2017

KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -2-3 płaskie łyżki żelatyny -2 szklanki mleka -2 śnieżki (bite śmietany w proszku) -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -łyżka kakao KREM -litr mleka -2 budynie -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia. Studzimy. Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.
Raportuj
Dodać

2 Repins

tang tang do Buty
Kawcia.pl