Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. Tiramisu Włochy Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Kolorowy tort Jabłko z nadzieniem.

Wystarczy wydrylować jabłko z miąższu i wlać np. galaretki 
Efekt bardzo fajny. Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone Spaghetti z klopsikami:

 Składniki:...

    400 g mięso mielone,
    1 ziemniak,
    1 jajko,
    1/2 białej cebuli,
    mąka,
    świeża pietruszka,
    sól,
    pieprz,
    makaron do spaghetti,
    400 ml przecier pomidorowy,
    2 ząbki czosnku,
    olej do smażenia,
    Przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem...

Sposób przygotowania:... Ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mięso wkładamy do rozdrabniacza, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy po ostygnięciu do mięsa i mieszamy w rozdrabniaczu. Formujemy malutkie klopsiki i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, często obracając. Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni nagrzewamy odrobinę oleju, dodajemy czosnek i po chwili nalewamy przecier pomidorowy. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą Specialite. Dodajemy makaron. Mieszamy. Nakładamy na talerzyk i na to dajemy pulpeciki. 

Świąteczny sernik...

Ciasto:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mielonych migdałów,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
6 jajek,
szczypta soli...

Masa serowa:

2 litry mleka,
1/2 litra śmietany 18%,
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru...

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego,
5-6 mandarynek,
1 czekolada biała,
1 czekolada mleczna najlepiej z bakaliami,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
czekoladowe wiórki do dekoracji...

Ciasto:... Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek. Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C około 45-50 min....

Masa serowa:... Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek. Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą. Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi. Najlepsze na drugi dzień. Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Świetne szpilki Półki Półka na książki w fajnym miejscu Z klasą w czerni Piękna suknia ślubna Piesek Choinka na drzwiach Nosiłabyś? Kwietnik
agniecha

Dodany ze strony pinme.ru

agniecha

agniecha

Dodany November 25, 2012 z pinme.ru

Deser: Składniki: Truskawki - 8 sztuk Kiwi - 2 szt. Jogurt naturalny - 2 szklanki Płatki kukurydziane - ½ szklanki Miód (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dół szklanki warstwa jogurtu (kilka łyżek). Następnie ułożyć warstwę truskawek, jogurt, kiwi i płatków. Znowu jogurt - płatki - kiwi - truskawki. Udekorować miętą. Na osłodę można dodać trochę miodu.
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl