Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Chleb z serem i szczypiorkiem. Deser:

Składniki:
Truskawki - 8 sztuk
Kiwi - 2 szt.
Jogurt naturalny - 2 szklanki
Płatki kukurydziane - ½ szklanki
Miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na dół szklanki warstwa jogurtu (kilka łyżek). Następnie ułożyć warstwę  truskawek, jogurt, kiwi i płatków. Znowu jogurt - płatki - kiwi - truskawki. Udekorować miętą. Na osłodę można dodać trochę miodu. Jabłko z nadzieniem.

Wystarczy wydrylować jabłko z miąższu i wlać np. galaretki 
Efekt bardzo fajny. Hamburger z jajkiem i mięsem mielonym.
Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
Ciasto Bounty:

Składniki na ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    90 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kokosowy:

    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    80 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego :-). Rolada jabłkowa Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Fajne Lakier do paznokci z cieni do powiek. Zobacz jak zrobić. Mam czarny pas Karnawałowe szpiki Co myślicie o takiej sukience Śliczne Butelki jako stoliki Prostokąty kolorowe Stylóweczka
agniecha

Dodany ze strony pinme.ru

agniecha

agniecha

Dodany November 23, 2012 z pinme.ru

Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone
Raportuj
Dodać
klarcia

klarcia July 29, 2014
też takie robiłam

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

Kawcia.pl