Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Deser:

Składniki:
Truskawki - 8 sztuk
Kiwi - 2 szt.
Jogurt naturalny - 2 szklanki
Płatki kukurydziane - ½ szklanki
Miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na dół szklanki warstwa jogurtu (kilka łyżek). Następnie ułożyć warstwę  truskawek, jogurt, kiwi i płatków. Znowu jogurt - płatki - kiwi - truskawki. Udekorować miętą. Na osłodę można dodać trochę miodu. Kolorowy tort Lodowy owocowy jogurt. 
Owoce (wedle uznania) umyć i pokroić na małe kawałki wrzuć do miksera, dodaj jogurt, miód lub cukier puder. Zmiksuj wszystko, dodaj lód, patyk do lodów oraz sok owocowy. Umieścić kilka kawałków owoców na dnie szklanki dla ozdoby i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Gotowe - Smacznego Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :)  Kolorowy tęczowy tort urodzinowy:

 Składniki na ciasto (6 blatów):

    226 g masła 
    220 g cukru* 
    5 białek 
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
    375 g mąki pszennej 
    4 łyżeczki proszku do pieczenia 
    pół łyżeczki soli 
    355 g mleka 
---------
 "Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 
--------
Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):

    900 ml śmietany kremówki (36%) 
    250 g serka mascarpone 
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku 
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy 
---------
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny ."
--------
Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku. Rolada jabłkowa Chleb z serem i szczypiorkiem. Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone Jabłecznik - przepis...

Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i wkrótce na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację – jej jabłecznik jest najlepszy....
--------------------
Jabłecznik – przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 minut:

Czas pieczenia: ok. 60 minut:

Składniki (forma 23×33 cm):

Ciasto:

    ½ kg mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    1¼ kostki masła (250 g),
    2 jajka,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

Masa jabłkowa:

    1,5 kg winnych jabłek (obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach),
    5 łyżek cukru waniliowego,
    100 g orzechów włoskich lub nerkowca (grubo posiekane),
    50 g rodzynek,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cynamon,

----------------

Wykonanie:

 

Krok 1. Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 2. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Krok 4. Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 5. Spód ciasta dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.

Krok 6. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.

Krok 7. Rolujemy ciasto razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek w formie do pieczenia.

Krok 8. Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Krok 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Nietypowa lampka nocna Wiązania krawatów 
Domek dla kota Ktoś Cienie do powiek Zestaw na zimniejsze dni Warkocz z warkoczy Margarita:

Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity truskawkowej czy Margarity kaktusowej. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.

Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.
----------
Margarita – przepis na drink:

Składniki:

    40 ml tequili,
    20 ml likieru Triple Sec,
    15 ml soku z cytryny,
----------
Przygotowanie:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu). W podróż ruszać czas
agniecha

Dodany ze strony mojewypieki.com

agniecha

agniecha

Dodany February 24, 2013 z mojewypieki.com

Babka kokosowa z nutą cytrynową:--- Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 1 ¼ szklanki drobnego cukru, 1 szklanka oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 5 dużych jajek, 1 szklanka mleka lub mleka kokosowego, otarta skórka z 1 cytryny, --------------- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. ------------ Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi. ---------- W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny. -------------- Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić. -------------------- Smacznego :)
Raportuj
Dodać

1 Lubię

Marta94
Kawcia.pl