Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Potrawy

Naleśniki z Nutella: 

Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników.

Składniki: 

    2 szklanki mąki
    jajko
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki wody (może być gazowana)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

Przygotowanie:  

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Podajemy z Nutella lub innymi dodatkami Babeczki z truskawką Kanapki Angry Birds Parówki ze Spaghetti Owocowy deser Sowa i drzewko  Domowy Hot-Dog: parówka, rozwałkowana kromka chleba tostowego, ser, jajko, bułka tarta. Smacznego! Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości - rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie - grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie - zależy to od tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto - im cieńsze tym bardziej chrupiące.Chrusty:--------------------0,75 kg mąki,0,5 kostki masła lub Kasi,700 g kwaśnej śmietany 18%,2 jajka,3 łyżki cukru,2-3 łyżki spirytusu,łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,------------Planta lub olej do smażeniacukier puder do obtoczenia------------Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze. Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Idealny poranek z kawcią Kolorowe ciasta  Choinka z makaronu Fioletowy wąwóz pink lamborghini Psiak Foremka do ciastek wersja ekonomiczna "Stolik" Obrazek po liściach
kasia74

Dodany ze strony domowe-wypieki.pl

kasia74

kasia74

Dodany December 1, 2012 z domowe-wypieki.pl

Oponki serowe: Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Składniki: 500g sera półtłustego, 500g mąki pszennej, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu, 250ml kwaśnej śmietany, Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy), mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju), cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: 1. Ser przecisnąć przez praskę. 2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. 3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. 1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. 2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. 3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Raportuj
Dodać
agniecha

agniecha January 25, 2013
Właśnie je wczoraj robiłam i są świetne. Rodzina zajadała się. Dzięki za przepis.

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

3 Polubień

majka lolita200392 xoxoxo
Kawcia.pl