Oponki serowe:
Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam.
Składniki:
500g sera półtłustego,
500g mąki pszennej,
100g cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 żółtka,
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka octu,
250ml kwaśnej śmietany,
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
cukier puder do posypania,
Sposób przygotowania:
1. Ser przecisnąć przez praskę.
2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
3 Polubień
agniecha January 25, 2013
Właśnie je wczoraj robiłam i są świetne. Rodzina zajadała się. Dzięki za przepis.