Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Potrawy

Placek po węgiersku:

Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:)
------

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka),
3-4 łyżki mąki,
1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej,
2 duże cebule,
2 papryki czerwone,
20 dag pieczarek,
kilka łyżek oleju,
ząbek czosnku,
liść laurowy,
3-4 ziarnka ziela angielskiego,
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania),
1 łyżka przecieru pomidorowego,
pieprz, ew. sól,
--------
Placki ziemniaczane (na 3 porcje):
ok. 1,2 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 czubate łyżki mąki,
1 cebula,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
olej do smażenia,

Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%,
koperek,
surówka np. z kapusty ,
------------

    Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. 
    Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. 
    W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową).
    Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. 
    Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. 
    Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
    W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
    Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
    Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
    Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
    Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. 
    Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
    Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. 
    Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.
1 materiałów w kategorii

Dodany przez

Ozdoba dla uszu Kotek Ludzie Zestaw Zestawy Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków:

Składniki na około 14 choinek:

230 g masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka miodu,
1 duże jajko,
5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
szczypta soli,
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć...

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski:

4 białka,
4 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,...
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :).

Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).

Smacznego :). Łazienka Husky Bransoletka
kasia74
ewelina0309

ewelina0309 przez kasia74

Dodanie March 5, 2013 into Potrawy

Placek po węgiersku: Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:) ------ Gulasz: 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka), 3-4 łyżki mąki, 1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej, 2 duże cebule, 2 papryki czerwone, 20 dag pieczarek, kilka łyżek oleju, ząbek czosnku, liść laurowy, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2 łyżki papryki słodkiej w proszku szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania), 1 łyżka przecieru pomidorowego, pieprz, ew. sól, -------- Placki ziemniaczane (na 3 porcje): ok. 1,2 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 czubate łyżki mąki, 1 cebula, sól, pieprz, łyżka majeranku, olej do smażenia, Dodatkowo: śmietana gęsta 12%, koperek, surówka np. z kapusty , ------------ Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową). Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać. Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał). Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

4 Polubień

mara kachK lolita200392 Marta94
Kawcia.pl