Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Wnetrza

Mieszkanie Pułka na zioła ;D Łazienka Świetny pokój dla dzieci Sypialnia na poddaszu Łazienka Pokój dla dzieci Stylowa weranda
71 materiałów w kategorii

Dodany przez

Paryż Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Loki i warkocz :D Filiżanka Tort czekoladowo truskawkowy Co myślicie o tych dziewczyny? Serca z białej i brązowej czekolady Filiżanki
kasia74

Dodany ze strony funkydiva.pl

kasia74

kasia74

Dodany December 9, 2012 z funkydiva.pl

Pokój dla dzieci
Raportuj
Dodać

2 Polubień

klaudiadybas1 megsmith
Kawcia.pl