Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Paznokcie

Kremowo-niebiesko-czarne Prostokąty kolorowe Czarne paznokcie Kolorowe paznokcie Z kwiatkami Fajne Paznokcie na sylwestra Świetny kolor 
Niebieski żwirek
77 materiałów w kategorii

Dodany przez

Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Zestaw na zimniejsze dni Nosiłabyś? Jedna minuta śmiechu... 

Bicerin został wymyślony przez hrabiego Cavoura. To napój arystokracji z historycznego włoskiego miasta, Turynu. Dodatek kakao w proszku i cynamonu nadaje napojowi szlachetny smak. Niesłychanie drogie wówczas składniki sprawiały, że napojem mogli rozkoszować się jedynie zamożni.

Przygotowanie:

1. Do szklanki wsyp kakao, wlej niewielką ilość wody i rozmieszaj, by utworzyć  kremową masę.

2. Dolej kawę.

3. Posyp po wierzchu cynamonem, a następnie powoli dodaj spienione mleko.

Składniki:

    30-40 ml kawy, 

    1,5-2 łyżeczki kakao w proszku, 

    1 łyżeczka cukru (lub do smaku), 

    1 szczypta cynamonu, 

    Spienione mleko.

Te oczy Bałwanki ze skarpet Makijaż Damulki.pl - Kobieca strona rozrywki
agniecha

Dodany ze strony pinme.ru

agniecha

agniecha

Dodany November 20, 2017 z pinme.ru

Z wzorem
Raportuj
Dodać

1 Lubię

wodetiand
Kawcia.pl