Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Rozne

Stylowa sypialnia Zakładki do książek Wybierz niespodziankę Świetny kolor Zamkowa muszka Domowy sposób na wybielenie zębów: soda oczyszczona + sok z cytryny :) podczas połączenia tych dwóch składników powstaje reakcja chemiczna, która powoduje wybielanie zębów Upiększenie grzebyka Obraz Peśek
38 materiałów w kategorii

Dodany przez

Obudowy Musisz mieć kawałek siebie... Gazetowe róże Fryzura Jabłecznik - przepis...

Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i wkrótce na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację – jej jabłecznik jest najlepszy....
--------------------
Jabłecznik – przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 minut:

Czas pieczenia: ok. 60 minut:

Składniki (forma 23×33 cm):

Ciasto:

    ½ kg mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    1¼ kostki masła (250 g),
    2 jajka,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

Masa jabłkowa:

    1,5 kg winnych jabłek (obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach),
    5 łyżek cukru waniliowego,
    100 g orzechów włoskich lub nerkowca (grubo posiekane),
    50 g rodzynek,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cynamon,

----------------

Wykonanie:

 

Krok 1. Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 2. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Krok 4. Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 5. Spód ciasta dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.

Krok 6. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.

Krok 7. Rolujemy ciasto razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek w formie do pieczenia.

Krok 8. Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Krok 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Ze sweterkiem w zestawie Zachód słońca Oryginalny młynek do kawy Fryzura
agniecha

Dodany ze strony saifou.com

agniecha

agniecha

Dodany April 20, 2013 z saifou.com

Lampiony
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl