Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym Kolorowy tort Gorący deser: banan z czekoladą
Skórki bananów tniemy na długości  banana.  . Rozgrzewka do pełnego lub częściowego roztopienia czekolady (wedle uznania). Można podgrzewać w mikrofalówce. Smacznego Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Jabłecznik - przepis...

Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i wkrótce na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację – jej jabłecznik jest najlepszy....
--------------------
Jabłecznik – przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 minut:

Czas pieczenia: ok. 60 minut:

Składniki (forma 23×33 cm):

Ciasto:

    ½ kg mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    1¼ kostki masła (250 g),
    2 jajka,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

Masa jabłkowa:

    1,5 kg winnych jabłek (obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach),
    5 łyżek cukru waniliowego,
    100 g orzechów włoskich lub nerkowca (grubo posiekane),
    50 g rodzynek,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cynamon,

----------------

Wykonanie:

 

Krok 1. Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 2. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Krok 4. Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 5. Spód ciasta dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.

Krok 6. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.

Krok 7. Rolujemy ciasto razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek w formie do pieczenia.

Krok 8. Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Krok 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone Deser:

Składniki:
Truskawki - 8 sztuk
Kiwi - 2 szt.
Jogurt naturalny - 2 szklanki
Płatki kukurydziane - ½ szklanki
Miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na dół szklanki warstwa jogurtu (kilka łyżek). Następnie ułożyć warstwę  truskawek, jogurt, kiwi i płatków. Znowu jogurt - płatki - kiwi - truskawki. Udekorować miętą. Na osłodę można dodać trochę miodu. Jabłko z nadzieniem.

Wystarczy wydrylować jabłko z miąższu i wlać np. galaretki 
Efekt bardzo fajny.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Bransoletka zamek Miejsce dla kota :) Świetne szpilki Dmuchawiec Tort ślubny Róża z bibuły Piękny pierścionek Obraz
agniecha
agniecha

agniecha

Wysłano July 30, 2013

Chleb z serem i szczypiorkiem.
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

Kawcia.pl