Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Slodycze

Wafle czekoladowe z otrebami przepis | Kotlet.TV .... Markizy Tiramisu - przepis klasyczny...
----------
Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem amaretto.
------------

	
6 żółtek,
6 czubatych łyżek cukru,
50 dag mascarpone,
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem),
około 20 biszkoptów "kocie języczki",
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna),
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady,
-------------------
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Do kawy dodaję amaretto.

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.

Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto! CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, 100g wiórków kokosowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 20g rodzynek. Masa: 3 łyżki żelatyny, 70g masła, 2 łyżki mleka, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 200g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)....
DO DEKORACJI: 3-4 kostki gorzkiej czekolady, odrobina mleka. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. likier kawowy Słodkie koreczki Muffinki Smaczna Rolada Czekoladowa
17 materiałów w kategorii

Dodany przez

 New Polka Dot Sherri Hill 32226 Two Piece Dresst Choice for You! Skórzana bransoleta ćwieki - sklep internetowy biżuterka.pl 10.50 zł https://www.facebook.com/allprintsPL?fref=ts Jakie lata wam to przypomina, a może wróci ta moda? Pędzle Hakuro Po prostu piękny ... wyprawka do szpitala dla mamy i bobasa. Cały artykuł na http://jelp.pl/bezpieczne-pranie/artykuly/wyprawka-dla-noworodka-i-mamy-lista/ Fantastisk Jacka Rund-urringning Ärmlös Golvläng Chiffong Klänning
Marzenkaa

Dodany ze strony wapteka.pl

Marzenkaa

Marzenkaa

Dodany February 22, 2017 z wapteka.pl

Czekolada i jej zalety :)
Raportuj
Dodać
Marzenkaa

Marzenkaa February 22, 2017
Więcej na http://www.wapteka.pl/blog/czekolada-13-korzysci-dla-zdrowia-infografika/

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

Kawcia.pl