Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Gorący deser: banan z czekoladą
Skórki bananów tniemy na długości  banana.  . Rozgrzewka do pełnego lub częściowego roztopienia czekolady (wedle uznania). Można podgrzewać w mikrofalówce. Smacznego Jabłecznik - przepis...

Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się zawsze mówiło w naszej rodzinie na to ciasto, a szarlotką. Popijamy aromatyczną kawę i herbatę i patrzymy przez okno na wiejskie pagórki, które wkrótce pokryją się trawą. Promienie słońca i śpiew ptaków zwiastują, że to już wiosna i wkrótce na naszych stołach pojawią się inne, owocowe ciasta. A ciocia Maria miała rację – jej jabłecznik jest najlepszy....
--------------------
Jabłecznik – przepis:

Czas przygotowania: ok. 15 minut:

Czas pieczenia: ok. 60 minut:

Składniki (forma 23×33 cm):

Ciasto:

    ½ kg mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    1¼ kostki masła (250 g),
    2 jajka,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

Masa jabłkowa:

    1,5 kg winnych jabłek (obrane, bez ogryzków, utarte na tarce o grubych oczkach),
    5 łyżek cukru waniliowego,
    100 g orzechów włoskich lub nerkowca (grubo posiekane),
    50 g rodzynek,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cynamon,

----------------

Wykonanie:

 

Krok 1. Twarde masło siekamy z cukrem pudrem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Krok 2. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dna formy, w której będzie pieczony jabłecznik i przekładamy do niej razem z papierem.

Krok 4. Utarte jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i orzechami. Jeśli jabłka są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 5. Spód ciasta dziurawimy widelcem i jeśli jabłka są bardzo mocno soczyste, zapiekamy go przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Na spodniej warstwie wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.

Krok 6. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta na papierze do pieczenia.

Krok 7. Rolujemy ciasto razem z papierem, następnie rozwijamy na wierzchu jabłek w formie do pieczenia.

Krok 8. Zawijamy brzegi wierzchniej warstwy ciasta delikatnie pod spód i również nakłuwamy całość widelcem.

Krok 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Jeśli zbyt mocno przypiekałoby się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy masa jabłkowa zgęstniała, a spód ciasta nie jest zbyt miękki.

Jabłecznik po całkowitym wystudzeniu kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Rolada malinowa – malinowiec....

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.
------------
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

    5 jaj,
    5 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki tortowej (100g),
    1 łyżka mąki kartoflanej (30g),
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
........
Masa śmietanowo - serowa:

    500 ml. kremówki 30 proc,
    3 serki waniliowe Danio (450g),
    3 łyżki soku z cytryny,
    1 cukier waniliowy (16g),
    3 łyżki cukru – do smaku,
    6 łyżeczek żelatyny (około 30g),
    750g malin,
...........
Poza tym:

    400ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru,
----------
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
.........
Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.
........
Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.
Kolorowy tort Tiramisu Włochy Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Świąteczny sernik...

Ciasto:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mielonych migdałów,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
6 jajek,
szczypta soli...

Masa serowa:

2 litry mleka,
1/2 litra śmietany 18%,
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru...

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego,
5-6 mandarynek,
1 czekolada biała,
1 czekolada mleczna najlepiej z bakaliami,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
czekoladowe wiórki do dekoracji...

Ciasto:... Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek. Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C około 45-50 min....

Masa serowa:... Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek. Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą. Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi. Najlepsze na drugi dzień.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Wieniec Stanik z ćwiekami Coś ala kok To nie jest tak Z kokardą Zestaw Pierścionek z brylantem Sypialnia Kolejny ciekawy zestaw ubrań
agniecha

Dodany ze strony tysiagotuje.pl

agniecha

agniecha

Dodany November 2, 2016 z tysiagotuje.pl

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;) Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie. Składniki: na ok. 3-4 średniej wielkości porcje naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki) ok. 300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 1 duża cebula 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych kilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyros 1-2 łyżki oliwy do smażenia sos: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% lub 18% Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka. Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować.
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

1 Lubię

tomeksel
Kawcia.pl