Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Wnetrza

Sypialnia na poddaszu W kuchni Kuchnia Przewaga różowego Sprytne półeczki Świetne poręcze Pokój dziecka Świetne schody kręcone mieszkanie w stylu hello kitty
71 materiałów w kategorii

Dodany przez

Lampa ze sznura Bukiet róż Lustro z szufladami i wieszakiem Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków:

Składniki na około 14 choinek:

230 g masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka miodu,
1 duże jajko,
5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
szczypta soli,
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć...

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski:

4 białka,
4 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,...
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :).

Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).

Smacznego :). Śliczna
Różowe bryki Choinka z makaronu Żywa książka  Sweterek
kasia74

Dodany ze strony pinme.ru

kasia74

kasia74

Dodany November 26, 2012 z pinme.ru

Świetne schody kręcone
Raportuj
Dodać
klaudiadybas1

klaudiadybas1 August 9, 2013
genialne.. romantyczne brązowe schody

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

1 Lubię

klaudiadybas1
Kawcia.pl