Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Wnetrza

Półka ala drzewo Razem w jednym pokoju Nietypowa kuchnia Sprytne półeczki Świetne poręcze Ciekawe wykończenie WC Sypialnia To musi być niesamowite Półki
71 materiałów w kategorii

Dodany przez

Cieniowanie paznokci Sypialnia Torebka Skyfall Semifreddo z czekoladą i wanilią:
----------
Składniki na 4-6 porcji:
----------
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
500 ml śmietanki 36%,
2 duże jajka,
130 g drobno mielonego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-------------
Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami. Szpileczki Słodziak CZEKOLADOWE PIERNICZKI...

Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kakao,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
180 g masła,
1 jajko,
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu),
55 g gorzkiej czekolady, połamanej,
------------------------------------------------------------------------------
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.
W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.
Wystudzone pierniczki udekorować.
Lukier do ozdoby - jest to lukier białkowy. Oczy reniferków są wykonane z lukru z kroplą roztopionej czekolady. Nos - groszek przyklejony na lukier białkowy. Rogi - małe precelki. Idealna linia
kasia74

Dodany ze strony joybx.com

kasia74

kasia74

Dodany December 2, 2012 z joybx.com

mieszkanie w stylu hello kitty
Raportuj
Dodać

1 Lubię

megsmith
Kawcia.pl