Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Rozne

Świetny kolor Bazie już są Cudeńka w bańce żarówki Kwietnik z pniaka Owocowa kostka Rubika Ścienna choinka Damulki.pl - Kobieca strona rozrywki Kropelki Men
38 materiałów w kategorii

Dodany przez

Makijaże Makijaż  Stylówka Tort urodzinowy dla dziecka Chcę tam być Warkocz Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. Margarita:

Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity truskawkowej czy Margarity kaktusowej. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.

Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.
----------
Margarita – przepis na drink:

Składniki:

    40 ml tequili,
    20 ml likieru Triple Sec,
    15 ml soku z cytryny,
----------
Przygotowanie:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu). Czarnulka śliczna
agniecha

Dodany ze strony pinme.ru

agniecha

agniecha

Dodany January 7, 2013 z pinme.ru

Co można zrobić ze starych drewnianych skrzynek
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl