Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Rolada jabłkowa KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka
-2 budynie
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. Lodowy owocowy jogurt. 
Owoce (wedle uznania) umyć i pokroić na małe kawałki wrzuć do miksera, dodaj jogurt, miód lub cukier puder. Zmiksuj wszystko, dodaj lód, patyk do lodów oraz sok owocowy. Umieścić kilka kawałków owoców na dnie szklanki dla ozdoby i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Gotowe - Smacznego Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Rolada malinowa – malinowiec....

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.
------------
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

    5 jaj,
    5 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki tortowej (100g),
    1 łyżka mąki kartoflanej (30g),
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
........
Masa śmietanowo - serowa:

    500 ml. kremówki 30 proc,
    3 serki waniliowe Danio (450g),
    3 łyżki soku z cytryny,
    1 cukier waniliowy (16g),
    3 łyżki cukru – do smaku,
    6 łyżeczek żelatyny (około 30g),
    750g malin,
...........
Poza tym:

    400ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru,
----------
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
.........
Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.
........
Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.
Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Deser:

Składniki:
Truskawki - 8 sztuk
Kiwi - 2 szt.
Jogurt naturalny - 2 szklanki
Płatki kukurydziane - ½ szklanki
Miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na dół szklanki warstwa jogurtu (kilka łyżek). Następnie ułożyć warstwę  truskawek, jogurt, kiwi i płatków. Znowu jogurt - płatki - kiwi - truskawki. Udekorować miętą. Na osłodę można dodać trochę miodu. Chleb z serem i szczypiorkiem. SERNIK KRÓWKOWY

CIASTO:
1 i 1/3 szklanki mąki
120 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao

MASA SEROWA:
750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
5 jajek
½ szklanki cukru
300 g krówek
200 ml śmietany kremówki, nieubitej
aromat śmietankowy

Dodatkowo:
50 g orzechów włoskich
150 g krówek
kilka łyżek mleka


Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Stół biesiadny Suknia ślubna Najpopularniejsze męskie kłamstwa Miejsca i wnętrza jak z bajki Nietypowy pędzelek do malowania paznokci Róża Twoje zdjęcie inaczej.
Obrazek z dwóch zdjęć.

Potrzebujesz chwilę czasu i chęci do dekoracji wnętrza. Zamiast kartonu możesz użyć trójkątnych drewienek. Kolejny fajny zestaw Kwietnik
agniecha
agniecha

agniecha

Wysłano February 4, 2013

Kolorowy tort
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

1 Lubię

Muffka
Kawcia.pl