Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Mniam

Tort czekoladowo truskawkowy Deserek Jogurt z mandarynkami Kolorowe ciasta  Lody truskawkowe Truskawkowy deser Lekki deser z malinami i mascarpone:
Czas przygotowania: 3 godzin.

SKŁADNIKI:
ok. 10 szt. biszkoptów,
3 łyżki soku z cytryny,
2 ½ łyżeczki żelatyny,
1 szklanka zmiksowanych malin,
½ szklanki cukru,
250 g serka mascarpone,
kilka malin na wierzch...

Pyszny, orzeźwiający deser, który pięknie prezentuje się na stole.
Etapy przygotowania...

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Semifreddo z czekoladą i wanilią:
----------
Składniki na 4-6 porcji:
----------
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
500 ml śmietanki 36%,
2 duże jajka,
130 g drobno mielonego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-------------
Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami. Zjadłabym Świerzych truskawek
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Szpilki w grochy Świetny zestaw Malowanie wazonu od środka Czarno różowe szpilki Modnisia Łazienka Torebka ze starych spodenek Warkocz Może tak
kasia74

Dodany ze strony wookmark.com

kasia74

kasia74

Dodany November 22, 2012 z wookmark.com

Tort czekoladowo truskawkowy
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl