Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Mniam

Deserek Kolorowe ciasta  Zjadłabym Świerzych truskawek Owoce Jabłkowa kanapka z sercem. Może być jako coś fajnego na walentynki Lekki deser z malinami i mascarpone:
Czas przygotowania: 3 godzin.

SKŁADNIKI:
ok. 10 szt. biszkoptów,
3 łyżki soku z cytryny,
2 ½ łyżeczki żelatyny,
1 szklanka zmiksowanych malin,
½ szklanki cukru,
250 g serka mascarpone,
kilka malin na wierzch...

Pyszny, orzeźwiający deser, który pięknie prezentuje się na stole.
Etapy przygotowania...

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Lody truskawkowe Ciasto cappuccino:

Często pytacie nas o przepisy na ciasto cappuccino. Nic dziwnego – ciasto to nie należy do szczególnie znanych ze względu na poziom trudności jego przygotowania. Prawdą jest, iż większość przepisów na ten specjał nie należy do najłatwiejszych, ale za to deser ten należy do szczególnie eleganckich, wyrafinowanych, a co czasem najważniejsze – efektownych!
Postaram się przekazać Wam wiedzę na temat tworzenia ciasta cappuccino (zobacz także przepis na ciasto kawowe) krok po kroku, w taki sposób, by każdy z Was przebrnął przez ten przepis. A myślę, że gra warta jest świeczki. ;)....

Ciasto cappuccino- składniki -----

Biszkopt:

    6 jaj,
    1 szklanka cukru białego,
    1 szklanka mąki tortowej,
    3 łyżki kakao,
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    aromat waniliowy,

Masa budyniowa: 

    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki cukru białego,
    0,5 kostki masła,
    1,5 szklanki mleka,

Masa cappuccino:

    60 g kawy cappuccino,
    3 łyżeczki żelatyny,
    2 śmietany kremówki,
    400 ml mleka,

Przepis na ciasto cappuccino:----

Na początku należy ubić białka ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodawać żółtka, aromat waniliowy i cukier. Kolejnym etapem jest delikatne wmieszanie mąki, suchego budyniu, kakao oraz proszku do pieczenia. Całość należy upiec w piekarniku, kontrolując stan ciasta. Po wystudzeniu, ciasto najlepiej jest przekroić wzdłuż.
Kolejną czynnością jest ugotowanie budyniu, który po wystudzeniu należy zmiksować z margaryną.
Żeby przygotować masę cappuccino trzeba: zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę (więcej na jak zrobić cappuccino) , a następnie je wystudzić. Gdy ostygnie, należy wsypać śmietanę kremówkę i ubić, żelatynę natomiast rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i wreszcie zmieszać z masą....
Warstwy ciasta od dołu:

1. połowa przekrojonego biszkoptu,
2. masa budyniowa,
3. masa cappuccino (odłożyć część do dekoracji),
4. druga połowa biszkoptu,
5. pozostała masa kawowa,
----------

Gotowe ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Jeśli odniesiecie sukces w tym przepisie, bardzo proszę o krótką relację. Powodzenia!:) Semifreddo z czekoladą i wanilią:
----------
Składniki na 4-6 porcji:
----------
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
500 ml śmietanki 36%,
2 duże jajka,
130 g drobno mielonego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-------------
Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.

Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami.
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Serce z wikliny Słoneczniki Kociaki Serce i kwiatki Wystrój stołu Fajne szpilki i buty Słodziak ;D Sypialnia na poddaszu
kasia74

Dodany ze strony wookmark.com

kasia74

kasia74

Dodany November 22, 2012 z wookmark.com

Tort czekoladowo truskawkowy
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl