Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Mniam

Lekki deser z malinami i mascarpone:
Czas przygotowania: 3 godzin.

SKŁADNIKI:
ok. 10 szt. biszkoptów,
3 łyżki soku z cytryny,
2 ½ łyżeczki żelatyny,
1 szklanka zmiksowanych malin,
½ szklanki cukru,
250 g serka mascarpone,
kilka malin na wierzch...

Pyszny, orzeźwiający deser, który pięknie prezentuje się na stole.
Etapy przygotowania...

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Zjadłabym Świerzych truskawek Ciasto cappuccino:

Często pytacie nas o przepisy na ciasto cappuccino. Nic dziwnego – ciasto to nie należy do szczególnie znanych ze względu na poziom trudności jego przygotowania. Prawdą jest, iż większość przepisów na ten specjał nie należy do najłatwiejszych, ale za to deser ten należy do szczególnie eleganckich, wyrafinowanych, a co czasem najważniejsze – efektownych!
Postaram się przekazać Wam wiedzę na temat tworzenia ciasta cappuccino (zobacz także przepis na ciasto kawowe) krok po kroku, w taki sposób, by każdy z Was przebrnął przez ten przepis. A myślę, że gra warta jest świeczki. ;)....

Ciasto cappuccino- składniki -----

Biszkopt:

    6 jaj,
    1 szklanka cukru białego,
    1 szklanka mąki tortowej,
    3 łyżki kakao,
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    aromat waniliowy,

Masa budyniowa: 

    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki cukru białego,
    0,5 kostki masła,
    1,5 szklanki mleka,

Masa cappuccino:

    60 g kawy cappuccino,
    3 łyżeczki żelatyny,
    2 śmietany kremówki,
    400 ml mleka,

Przepis na ciasto cappuccino:----

Na początku należy ubić białka ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodawać żółtka, aromat waniliowy i cukier. Kolejnym etapem jest delikatne wmieszanie mąki, suchego budyniu, kakao oraz proszku do pieczenia. Całość należy upiec w piekarniku, kontrolując stan ciasta. Po wystudzeniu, ciasto najlepiej jest przekroić wzdłuż.
Kolejną czynnością jest ugotowanie budyniu, który po wystudzeniu należy zmiksować z margaryną.
Żeby przygotować masę cappuccino trzeba: zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę (więcej na jak zrobić cappuccino) , a następnie je wystudzić. Gdy ostygnie, należy wsypać śmietanę kremówkę i ubić, żelatynę natomiast rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i wreszcie zmieszać z masą....
Warstwy ciasta od dołu:

1. połowa przekrojonego biszkoptu,
2. masa budyniowa,
3. masa cappuccino (odłożyć część do dekoracji),
4. druga połowa biszkoptu,
5. pozostała masa kawowa,
----------

Gotowe ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Jeśli odniesiecie sukces w tym przepisie, bardzo proszę o krótką relację. Powodzenia!:) Deserek Tort czekoladowo truskawkowy Jabłkowa kanapka z sercem. Może być jako coś fajnego na walentynki Owoce Kolorowe ciasta  Truskawkowy deser
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Garderoba :D Owocowa choinka Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):...

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-).

Składniki:

    5 jajek,
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
    1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej),
    200 g masła,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml),
    otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy,
------------
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).
----------
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
-------------
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
-------------
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
------------
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
-------------
Smacznego :) Warkocz Modny zestaw Warkocze Ciekawe pomysły Zestaw
kasia74

Dodany ze strony wookmark.com

kasia74

kasia74

Dodany November 22, 2012 z wookmark.com

Tort czekoladowo truskawkowy
Raportuj
Dodać
Kawcia.pl