Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Potrawy

Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości - rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie - grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie - zależy to od tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto - im cieńsze tym bardziej chrupiące.Chrusty:--------------------0,75 kg mąki,0,5 kostki masła lub Kasi,700 g kwaśnej śmietany 18%,2 jajka,3 łyżki cukru,2-3 łyżki spirytusu,łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,------------Planta lub olej do smażeniacukier puder do obtoczenia------------Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze. Naleśniki z Nutella: 

Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników.

Składniki: 

    2 szklanki mąki
    jajko
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki wody (może być gazowana)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

Przygotowanie:  

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Podajemy z Nutella lub innymi dodatkami Sowa i drzewko  Cukinia z sosem do pizzy Domowy Hot-Dog: parówka, rozwałkowana kromka chleba tostowego, ser, jajko, bułka tarta. Smacznego! Owocowy deser Kanapki Angry Birds Parówki ze Spaghetti Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Zestaw Żywa choinka Doniczki z muszli ślimaków winniczków Z kokardami Torebka ze spodni jeans Kwietnik Jak wykonać świeczkę - oryginalną Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki:

    Spód:
    200 g herbatników,
    100 g masła lub margaryny,
    30 g gorzkiej czekolady,
    Masa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu,
    100 g białej czekolady,
    3 jajka,
    3 łyżki budyniu truskawkowego,
    250 g cukru,
    70 g masła lub margaryny,
    3 czubate łyżki śmietanki 30%,
    5 łodyg rabarbaru,
    100 g truskawek,
    czubata łyżka cukru pudru,

sposób przygotowania: 
Spód: Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24 cm. Masa serowa: Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokałdnie wymieszać szpatułką i wylać na spód. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90 min w temp. 120 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.

Poddasze
kasia74

Dodany ze strony joybx.com

kasia74

kasia74

Dodany January 28, 2013 z joybx.com

Owocowy deser
Raportuj
Dodać

3 Polubień

Anusia Madzia1991 motylek553
Kawcia.pl