Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Rolada malinowa – malinowiec....

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.
------------
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

    5 jaj,
    5 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki tortowej (100g),
    1 łyżka mąki kartoflanej (30g),
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
........
Masa śmietanowo - serowa:

    500 ml. kremówki 30 proc,
    3 serki waniliowe Danio (450g),
    3 łyżki soku z cytryny,
    1 cukier waniliowy (16g),
    3 łyżki cukru – do smaku,
    6 łyżeczek żelatyny (około 30g),
    750g malin,
...........
Poza tym:

    400ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru,
----------
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
.........
Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.
........
Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.
Świąteczny sernik...

Ciasto:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mielonych migdałów,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
6 jajek,
szczypta soli...

Masa serowa:

2 litry mleka,
1/2 litra śmietany 18%,
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru...

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego,
5-6 mandarynek,
1 czekolada biała,
1 czekolada mleczna najlepiej z bakaliami,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
czekoladowe wiórki do dekoracji...

Ciasto:... Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek. Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C około 45-50 min....

Masa serowa:... Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek. Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą. Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi. Najlepsze na drugi dzień. Truskawki zanurzone w jogurcie i zamrożone Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym Hamburger z jajkiem i mięsem mielonym.
Lodowy owocowy jogurt. 
Owoce (wedle uznania) umyć i pokroić na małe kawałki wrzuć do miksera, dodaj jogurt, miód lub cukier puder. Zmiksuj wszystko, dodaj lód, patyk do lodów oraz sok owocowy. Umieścić kilka kawałków owoców na dnie szklanki dla ozdoby i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Gotowe - Smacznego Jabłko z nadzieniem.

Wystarczy wydrylować jabłko z miąższu i wlać np. galaretki 
Efekt bardzo fajny. KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka
-2 budynie
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. SERNIK KRÓWKOWY

CIASTO:
1 i 1/3 szklanki mąki
120 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao

MASA SEROWA:
750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
5 jajek
½ szklanki cukru
300 g krówek
200 ml śmietany kremówki, nieubitej
aromat śmietankowy

Dodatkowo:
50 g orzechów włoskich
150 g krówek
kilka łyżek mleka


Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową.
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Rolada jabłkowa Półka “Spójrz, jak wygląda moja twarz. Czy został - Zamknięty Świat, Otwarte Rany Kłoski fryzura Piękny tort ślubny Doniczki ze starych plastykowych butelek po napojach Róża z bibuły Truskawkowe róże Pasek z kolorowych guzików
agniecha

Dodany ze strony mojewypieki.com

agniecha

agniecha

Dodany November 1, 2016 z mojewypieki.com

Ciasto Bounty: Składniki na ciasto czekoladowe: 100 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka likieru kokosowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować. Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki. Smacznego :-).
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

Kawcia.pl