Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Chleb z serem i szczypiorkiem.  Kolorowy tęczowy tort urodzinowy:

 Składniki na ciasto (6 blatów):

    226 g masła 
    220 g cukru* 
    5 białek 
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
    375 g mąki pszennej 
    4 łyżeczki proszku do pieczenia 
    pół łyżeczki soli 
    355 g mleka 
---------
 "Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 
--------
Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):

    900 ml śmietany kremówki (36%) 
    250 g serka mascarpone 
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku 
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy 
---------
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny ."
--------
Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku. Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. Kolorowy tort Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
Ciasto Bounty:

Składniki na ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    90 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kokosowy:

    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    80 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego :-). Rolada malinowa – malinowiec....

Ulubione ciasto mojej córeczki. Bardzo delikatne, lekko kwaskowate. Piekłam je już parę razy. Można je zrobić w tortownicy: masę serowa wylać na biszkopt upieczony z 2 jajek i udekorować śmietaną (taką wersję zrobiłam jako tort dla Agnieszki, zdjęcia dam następnym razem). Przepis mam od znajomej za który bardzo dziękuję. Polecam.
------------
SKŁADNIKI:

Biszkopt:

    5 jaj,
    5 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki tortowej (100g),
    1 łyżka mąki kartoflanej (30g),
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
........
Masa śmietanowo - serowa:

    500 ml. kremówki 30 proc,
    3 serki waniliowe Danio (450g),
    3 łyżki soku z cytryny,
    1 cukier waniliowy (16g),
    3 łyżki cukru – do smaku,
    6 łyżeczek żelatyny (około 30g),
    750g malin,
...........
Poza tym:

    400ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru,
----------
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą przez sitka mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Blachę o wymiarach około 37x36cm (blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika (pod koniec ubijania jajek włączam piekarnik, nie wkładam do gorącego!) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
.........
Masa śmietanowo - serowa:

Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i sok z cytryny. Kremówkę ubić i wymieszać z serem. Żelatynę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody (wrzątkiem), dobrze wymieszać aż się rozpuści, lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać, a następnie połączyć z masą śmietanowo – serową.
........
Masę wylać do uprzednio wyłożonego biszkoptu w formie babkowej o wymiarach 40x12cm

Następnie wlać trochę masy i maliny i znów masa i maliny tak 3 razy (maliny wymieszałam z masą śmietanowo – serową po dodaniu żelatyny) na wierzch przykryć biszkoptem, włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Następnie wyłożyć ciasto na talerz (odwrócić), posmarować ubitą śmietaną i przystroić według uznania.

SMACZNEGO.
Świąteczny sernik...

Ciasto:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mielonych migdałów,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
6 jajek,
szczypta soli...

Masa serowa:

2 litry mleka,
1/2 litra śmietany 18%,
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru...

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego,
5-6 mandarynek,
1 czekolada biała,
1 czekolada mleczna najlepiej z bakaliami,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
czekoladowe wiórki do dekoracji...

Ciasto:... Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek. Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C około 45-50 min....

Masa serowa:... Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek. Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą. Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi. Najlepsze na drugi dzień. Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Dobieraniec  Naszyjnik Półeczki w łazience Skrzydlaty pierścień Kot i cytryna Jeżyk Podoba się? Stylóweczka Blond z różowym takie połączenie też jest fajne
agniecha

Dodany ze strony mojewypieki.com

agniecha

agniecha

Dodany November 1, 2016 z mojewypieki.com

Ciasto Bounty: Składniki na ciasto czekoladowe: 100 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka likieru kokosowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować. Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki. Smacznego :-).
Raportuj
Dodać

1 Dodaj

Kawcia.pl