Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Zrob to sama

Z pudełeczek od zapałek Coś zielonego w żarówce Wycieraczka do łazienki Stroik Kokardy na prezenty Wazon ze słoika Zmień oblicze swojej garderoby Bransoletka Kolczyki z muszelkami i perłami
102 materiałów w kategorii

Dodany przez

:D Miłość nie zna granic Kredkowe ozdoby Extra szpilki Pięknie Powieki Sukienka w białe kropki Zestaw na ciepłe dni Tiramisu - przepis klasyczny...
----------
Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem amaretto.
------------

	
6 żółtek,
6 czubatych łyżek cukru,
50 dag mascarpone,
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem),
około 20 biszkoptów "kocie języczki",
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna),
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady,
-------------------
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Do kawy dodaję amaretto.

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.

Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!
kasia74

Dodany ze strony pinme.ru

kasia74

kasia74

Dodany February 2, 2016 z pinme.ru

Pisanki
Raportuj
Dodać

1 Lubię

Betty
Kawcia.pl