Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Slodkosci

1809 Obserwuje, 24 Materiałów
Deser z truskawkami  - Slodkosci

4 polubienia    1 dodań  

Deser z truskawkami

Słodkie koreczki  - Slodkosci

0 polubienia    1 dodań  

Słodkie koreczki

Mikołajkowe babeczki  - Slodkosci

2 polubienia    0 Dodaj  

Mikołajkowe babeczki

Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków:

Składniki na około 14 choinek:

230 g masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka miodu,
1 duże jajko,
5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
szczypta soli,
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć...

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski:

4 białka,
4 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,...
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :).

Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).

Smacznego :). - Slodkosci

1 lubię    1 dodań  

Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków: Składniki na około 14...

Mniam truskawki  - Slodkosci

1 lubię    1 dodań  

Mniam truskawki

Serca z białej i brązowej czekolady  - Slodkosci

0 polubienia    2 Dodaj  

Serca z białej i brązowej czekolady

Tort  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Tort

Kwiatowy tort - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Kwiatowy tort

Markizy  - Slodkosci

0 polubienia    2 Dodaj  

Markizy

Jadłabym  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Jadłabym

Lodowe przysmaki  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Lodowe przysmaki

Jadłabym  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Jadłabym

Torcik  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Torcik

Słodkie rurki  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Słodkie rurki

Lody w jabłku z karmelem  - Slodkosci

1 lubię    0 Dodaj  

Lody w jabłku z karmelem

Jadłabym wszystko  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Jadłabym wszystko

Babeczki  - Slodkosci

1 lubię    1 dodań  

Babeczki

Słodkości  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Słodkości

Raczej wolałabym nie mieć lodówki z taką ilością smakołyków  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Raczej wolałabym nie mieć lodówki z taką ilością smakołyków

Babeczki  - Slodkosci

2 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki

Babeczki  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki

CZEKOLADOWE PIERNICZKI...

Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kakao,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
180 g masła,
1 jajko,
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu),
55 g gorzkiej czekolady, połamanej,
------------------------------------------------------------------------------
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.
W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.
Wystudzone pierniczki udekorować.
Lukier do ozdoby - jest to lukier białkowy. Oczy reniferków są wykonane z lukru z kroplą roztopionej czekolady. Nos - groszek przyklejony na lukier białkowy. Rogi - małe precelki.  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

CZEKOLADOWE PIERNICZKI... Składniki na kilka blaszek pierniczków: 3 i 1/3 szklanki...

Gofry z truskawkami i lodami  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Gofry z truskawkami i lodami

Truskawki  - Slodkosci

0 polubienia    0 Dodaj  

Truskawki

Kawcia.pl