Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Czekolada i jej zalety  :) - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Czekolada i jej zalety :)

Marzenkaa

Marzenkaa

Więcej na...

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. - Przepisy

0 polubienia    0 Dodaj  

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu....

Ciasto Bounty:

Składniki na ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    90 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kokosowy:

    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    80 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego :-). - Przepisy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto Bounty: Składniki na ciasto czekoladowe: 100 g masła 90 g drobnego cukru do...

Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. - Przepisy

0 polubienia    0 Dodaj  

Cytrynowy tort bezowy: Składniki na blaty bezowe: 6 białek 300 g drobnego cukru do...

cook: Ptysie - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

cook: Ptysie

rozczochrane okruszki: Ptysie. - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

rozczochrane okruszki: Ptysie.

Ptysie z pianką (bezą włoską) ~ Just Yummy Bake - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Ptysie z pianką (bezą włoską) ~ Just Yummy Bake

Gotuj z Cukiereczkiem: Złociste ptysie z bitą śmietaną - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Gotuj z Cukiereczkiem: Złociste ptysie z bitą śmietaną

Ciastka kokosowe - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka kokosowe

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny

wesoła kuchnia: Ciasta i ciasteczka - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

wesoła kuchnia: Ciasta i ciasteczka

wesoła kuchnia: Ciasta i ciasteczka - Ciastka i ciasteczka

0 polubienia    0 Dodaj  

wesoła kuchnia: Ciasta i ciasteczka

Tort urodzinowy  - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Tort urodzinowy

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy

Siostry Fit: Szybki deser kawowy - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Siostry Fit: Szybki deser kawowy

Podróże na języku: Deser malinowy - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Podróże na języku: Deser malinowy

Deser malinowy - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser malinowy

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach

O kuchni z uczuciem : Krem pomarańczowy w pucharkach - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

O kuchni z uczuciem : Krem pomarańczowy w pucharkach

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Serniczki truskawkowe w pucharkach - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Serniczki truskawkowe w pucharkach

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy. - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy.

Tiramisu z kiwi w pucharkach | kuchnia Eweliny - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Tiramisu z kiwi w pucharkach | kuchnia Eweliny

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli

Moje Wypieki | Blok waniliowy - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Blok waniliowy

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek) - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek)

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia

Moje Wypieki | Walentynkowe serca - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Walentynkowe serca

Moje Wypieki | Kruche kakaowe ciasteczka - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Kruche kakaowe ciasteczka

Moje Wypieki | Różane babeczki z różą - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Różane babeczki z różą

Moje Wypieki | Makaroniki różane - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Makaroniki różane

Moje Wypieki | Sernik z musem malinowym - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Sernik z musem malinowym

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy

Moje Wypieki | Ptysie z porzeczkową pianką - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Ptysie z porzeczkową pianką

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem - Walentynki

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem

Truskawki  - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Truskawki

Deser  - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser

Desery  - Desery

0 polubienia    0 Dodaj  

Desery

* Dietetyczne Pancakes * Pomysł na IDEALNE ŚNIADANKO  * 1 banan, * 2 jajka, * 1 szkl. płatków owsianych, * 0,5 szkl. mleka, * 1 łyż. proszku do pieczenia. Ubijamy białka , a resztę składników blendujemy . Łączymy wszystko , mieszamy i smażymy . Smacznego ! - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

* Dietetyczne Pancakes * Pomysł na IDEALNE ŚNIADANKO * 1 banan, * 2 jajka, * 1 szkl....

Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
 - Przepisy

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z pierniczkami składniki: margaryna* 1, 60 kg sera białego mielonego* 50 dag cukru...

Sernik z trzema czekoladami:

SKŁADNIKI:

Spód:

    150 g czekoladowych herbatników*
    50g miękkiego masła,

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa,

Masa serowa:

    1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka),
    150g cukru,
    25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**,
    4 jajka,
    150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%),
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego),
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam...

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego. - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z trzema czekoladami: SKŁADNIKI: Spód: 150 g czekoladowych...

Wafle czekoladowe z otrebami przepis | Kotlet.TV - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Wafle czekoladowe z otrebami przepis | Kotlet.TV

.... - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

....

Kawcia.pl