Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Pink Geometric Jacquard Polyester Insulated Bedroom Curtains on Sale - INSULATED CURTAINS

0 polubienia    0 Dodaj  

Pink Geometric Jacquard Polyester Insulated Bedroom Curtains on Sale

Deserek  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deserek

Muffinki  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Muffinki

Ciasto 'Mandarynka' - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto 'Mandarynka'

Babeczki  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem

Moje Wypieki | Makaroniki różane - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Makaroniki różane

Moje Wypieki | Walentynkowe serca - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Walentynkowe serca

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek) - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek)

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli

Serniczki truskawkowe w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Serniczki truskawkowe w pucharkach

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy.

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach

Deser malinowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser malinowy

Siostry Fit: Szybki deser kawowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Siostry Fit: Szybki deser kawowy

Podróże na języku: Deser malinowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Podróże na języku: Deser malinowy

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko

rozczochrane okruszki: Ptysie. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

rozczochrane okruszki: Ptysie.

cook: Ptysie - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

cook: Ptysie

Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Cytrynowy tort bezowy: Składniki na blaty bezowe: 6 białek 300 g drobnego cukru do...

Ciasto Bounty:

Składniki na ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    90 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kokosowy:

    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    80 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego :-). - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto Bounty: Składniki na ciasto czekoladowe: 100 g masła 90 g drobnego cukru do...

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu....

KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka
-2 budynie
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -2-3 płaskie łyżki żelatyny -2 szklanki...

Blueberry - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Blueberry

Babeczki z truskawką  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki z truskawką

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, 100g wiórków kokosowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 20g rodzynek. Masa: 3 łyżki żelatyny, 70g masła, 2 łyżki mleka, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 200g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)....
DO DEKORACJI: 3-4 kostki gorzkiej czekolady, odrobina mleka. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo,...

Ciasto jogurtowe:---

Składniki:

    mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g),
    3 kubeczki mąki pszennej,
    2 kubeczki cukru,
    1 kubeczek oleju roślinnego,
    3 jajka,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego,

PRZYGOTOWANIE:----
Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, 2 kubeczki cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-50 minut. Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe). - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto jogurtowe:--- Składniki: mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g), 3...

Placek z jabłkami:--- 

Składniki:  

    80 dag jabłek (ok. 5-6 jabłek bez skórki i gniazd nasiennych), 
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 torebka cukru wanilinowego,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    duża szczypta cynamonu,
    cukier puder do posypania,
------------------------------------------------

Zaczynamy od obrania jabłek i wydrążenia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy jabłka na ósemki, a potem przekrajamy ósemki na pół, aby zmniejszyć je (jabłka można też pokroić w grubą kostkę). Oprószamy jabłuszka cynamonem. Jabłka odstawiamy, a w dużej misce ubijamy mikserem 4 jajka. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i olej. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy jabłka do masy i mieszamy łyżką. Gdy wszystkie jabłka zostaną oblepione masą – wlewamy ciasto do tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Placek z jabłkami:--- Składniki: 80 dag jabłek (ok. 5-6 jabłek bez skórki i...

Sernik z trzema czekoladami:

SKŁADNIKI:

Spód:

    150 g czekoladowych herbatników*
    50g miękkiego masła,

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa,

Masa serowa:

    1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka),
    150g cukru,
    25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**,
    4 jajka,
    150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%),
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego),
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam...

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z trzema czekoladami: SKŁADNIKI: Spód: 150 g czekoladowych...

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):...

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-).

Składniki:

    5 jajek,
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
    1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej),
    200 g masła,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml),
    otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy,
------------
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).
----------
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
-------------
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
-------------
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
------------
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
-------------
Smacznego :) - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):... Babka, która rozpływa się w ustach i...

Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości - rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie - grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie - zależy to od tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto - im cieńsze tym bardziej chrupiące.Chrusty:--------------------0,75 kg mąki,0,5 kostki masła lub Kasi,700 g kwaśnej śmietany 18%,2 jajka,3 łyżki cukru,2-3 łyżki spirytusu,łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,------------Planta lub olej do smażeniacukier puder do obtoczenia------------Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które...

Owocowy deser  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Owocowy deser

Deser  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser

Walentynkowe ciasto  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Walentynkowe ciasto

Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki:

    Spód:
    200 g herbatników,
    100 g masła lub margaryny,
    30 g gorzkiej czekolady,
    Masa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu,
    100 g białej czekolady,
    3 jajka,
    3 łyżki budyniu truskawkowego,
    250 g cukru,
    70 g masła lub margaryny,
    3 czubate łyżki śmietanki 30%,
    5 łodyg rabarbaru,
    100 g truskawek,
    czubata łyżka cukru pudru,

sposób przygotowania: 
Spód: Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24 cm. Masa serowa: Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokałdnie wymieszać szpatułką i wylać na spód. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90 min w temp. 120 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.

 - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki: Spód: 200 g herbatników,...

Deser z truskawkami  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser z truskawkami

Placek po węgiersku:

Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:)
------

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka),
3-4 łyżki mąki,
1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej,
2 duże cebule,
2 papryki czerwone,
20 dag pieczarek,
kilka łyżek oleju,
ząbek czosnku,
liść laurowy,
3-4 ziarnka ziela angielskiego,
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania),
1 łyżka przecieru pomidorowego,
pieprz, ew. sól,
--------
Placki ziemniaczane (na 3 porcje):
ok. 1,2 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 czubate łyżki mąki,
1 cebula,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
olej do smażenia,

Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%,
koperek,
surówka np. z kapusty ,
------------

    Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. 
    Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. 
    W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową).
    Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. 
    Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. 
    Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
    W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
    Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
    Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
    Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
    Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. 
    Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
    Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. 
    Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Placek po węgiersku: Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go...

Malinowe Ciasteczka: KOKOSOWE NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Malinowe Ciasteczka: KOKOSOWE NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ

Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

 - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Oponki serowe: Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas...

Kawcia.pl