Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Baby Blue Floral Beautiful Curtains for Patio Doors - beautiful curtains

0 polubienia    0 Dodaj  

Baby Blue Floral Beautiful Curtains for Patio Doors

12 Inch Memory Foam Mattress, Sleeps on Cloud Supportive CertiPUR-US® Certified Foam
https://www.sunrisingbedding.com/shop/best-rated-memory-foam-mattress-12-inch-on-usa - mattress

0 polubienia    0 Dodaj  

12 Inch Memory Foam Mattress, Sleeps on Cloud Supportive CertiPUR-US® Certified Foam...

Blue Apple Jacquard Poly/Cotton Blend Insulated Curtains for Kids Room - INSULATED CURTAINS

0 polubienia    0 Dodaj  

Blue Apple Jacquard Poly/Cotton Blend Insulated Curtains for Kids Room

Pink Geometric Jacquard Polyester Insulated Bedroom Curtains on Sale - INSULATED CURTAINS

0 polubienia    0 Dodaj  

Pink Geometric Jacquard Polyester Insulated Bedroom Curtains on Sale

Deserek  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deserek

Muffinki  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Muffinki

Ciasto 'Mandarynka' - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto 'Mandarynka'

Babeczki  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Torcik musowy malinowo - czekoladowy

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Serca z malinowym lukrem

Moje Wypieki | Makaroniki różane - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Makaroniki różane

Moje Wypieki | Walentynkowe serca - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Walentynkowe serca

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Czekoladowy pudding z chia

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Krem bawarski z truskawkami

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Truskawkowe trifle

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Kokosowe tiramisu

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek) - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Moje Wypieki | Mus czekoladowy (bez jajek)

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach – Kuchnia u Poli

Serniczki truskawkowe w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Serniczki truskawkowe w pucharkach

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

KULINARNE WYSKOKI: Krem malinowy.

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Wanilia i Kardamon: Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Sernik z truskawkową pianką w pucharkach

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Czary Gary: Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach

Deser malinowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser malinowy

Siostry Fit: Szybki deser kawowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Siostry Fit: Szybki deser kawowy

Podróże na języku: Deser malinowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Podróże na języku: Deser malinowy

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

O kuchni z uczuciem : Deser śmietanowo-owocowy

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka półfrancuskie serowe z konfiturą truskawkową - Coolinarny

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Nastoletnie Wypiekanie: Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciastka Ślimaki - Najsmaczniejsze.pl

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

pati197799: ciastka orzeszki i nie tylko

rozczochrane okruszki: Ptysie. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

rozczochrane okruszki: Ptysie.

cook: Ptysie - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

cook: Ptysie

Cytrynowy tort bezowy:
Składniki na blaty bezowe:

    6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny i ubić. Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:

    125 g serka mascarpone, schłodzonego
    150 g lemon curdu (np. domowego), schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia (można na wolnych obrotach miksera).

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Cytrynowy tort bezowy: Składniki na blaty bezowe: 6 białek 300 g drobnego cukru do...

Ciasto Bounty:

Składniki na ciasto czekoladowe:

    100 g masła
    90 g drobnego cukru do wypieków
    1 duże jajko
    100 g mąki pszennej
    20 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
 

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem kokosowy:

    300 ml mleka
    50 g kaszy manny
    80 g wiórków kokosowych
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego :-). - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto Bounty: Składniki na ciasto czekoladowe: 100 g masła 90 g drobnego cukru do...

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu....

KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka
-2 budynie
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -2-3 płaskie łyżki żelatyny -2 szklanki...

Blueberry - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Blueberry

Babeczki z truskawką  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babeczki z truskawką

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, 100g wiórków kokosowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 20g rodzynek. Masa: 3 łyżki żelatyny, 70g masła, 2 łyżki mleka, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 200g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)....
DO DEKORACJI: 3-4 kostki gorzkiej czekolady, odrobina mleka. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo,...

Ciasto jogurtowe:---

Składniki:

    mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g),
    3 kubeczki mąki pszennej,
    2 kubeczki cukru,
    1 kubeczek oleju roślinnego,
    3 jajka,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego,

PRZYGOTOWANIE:----
Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, 2 kubeczki cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-50 minut. Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe). - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Ciasto jogurtowe:--- Składniki: mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g), 3...

Placek z jabłkami:--- 

Składniki:  

    80 dag jabłek (ok. 5-6 jabłek bez skórki i gniazd nasiennych), 
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 torebka cukru wanilinowego,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    duża szczypta cynamonu,
    cukier puder do posypania,
------------------------------------------------

Zaczynamy od obrania jabłek i wydrążenia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy jabłka na ósemki, a potem przekrajamy ósemki na pół, aby zmniejszyć je (jabłka można też pokroić w grubą kostkę). Oprószamy jabłuszka cynamonem. Jabłka odstawiamy, a w dużej misce ubijamy mikserem 4 jajka. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i olej. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy jabłka do masy i mieszamy łyżką. Gdy wszystkie jabłka zostaną oblepione masą – wlewamy ciasto do tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Placek z jabłkami:--- Składniki: 80 dag jabłek (ok. 5-6 jabłek bez skórki i...

Sernik z trzema czekoladami:

SKŁADNIKI:

Spód:

    150 g czekoladowych herbatników*
    50g miękkiego masła,

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa,

Masa serowa:

    1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka),
    150g cukru,
    25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**,
    4 jajka,
    150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%),
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego),
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam...

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z trzema czekoladami: SKŁADNIKI: Spód: 150 g czekoladowych...

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):...

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-).

Składniki:

    5 jajek,
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
    1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej),
    200 g masła,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml),
    otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy,
------------
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).
----------
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
-------------
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
-------------
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
------------
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
-------------
Smacznego :) - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):... Babka, która rozpływa się w ustach i...

Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości - rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie - grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie - zależy to od tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto - im cieńsze tym bardziej chrupiące.Chrusty:--------------------0,75 kg mąki,0,5 kostki masła lub Kasi,700 g kwaśnej śmietany 18%,2 jajka,3 łyżki cukru,2-3 łyżki spirytusu,łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,------------Planta lub olej do smażeniacukier puder do obtoczenia------------Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze. - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które...

Owocowy deser  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Owocowy deser

Deser  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser

Walentynkowe ciasto  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Walentynkowe ciasto

Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki:

    Spód:
    200 g herbatników,
    100 g masła lub margaryny,
    30 g gorzkiej czekolady,
    Masa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu,
    100 g białej czekolady,
    3 jajka,
    3 łyżki budyniu truskawkowego,
    250 g cukru,
    70 g masła lub margaryny,
    3 czubate łyżki śmietanki 30%,
    5 łodyg rabarbaru,
    100 g truskawek,
    czubata łyżka cukru pudru,

sposób przygotowania: 
Spód: Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24 cm. Masa serowa: Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokałdnie wymieszać szpatułką i wylać na spód. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90 min w temp. 120 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.

 - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki: Spód: 200 g herbatników,...

Deser z truskawkami  - potrawy

0 polubienia    0 Dodaj  

Deser z truskawkami

Kawcia.pl