Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Slodycze

52 Obserwuje, 17 Materiałów
Muffinki  - Slodycze

0 polubienia    1 dodań  

Muffinki

Babeczki  - Slodycze

0 polubienia    1 dodań  

Babeczki

Słodkie koreczki  - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Słodkie koreczki

Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków:

Składniki na około 14 choinek:

230 g masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka miodu,
1 duże jajko,
5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
szczypta soli,
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć...

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski:

4 białka,
4 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,...
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :).

Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).

Smacznego :). - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Teraz pokarze wam jak zrobić super ładną choinkę z pierniczków: Składniki na około 14...

Wafle czekoladowe z otrebami przepis | Kotlet.TV - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Wafle czekoladowe z otrebami przepis | Kotlet.TV

Markizy  - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Markizy

Czekolada i jej zalety  :) - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Czekolada i jej zalety :)

Marzenkaa

Marzenkaa

Więcej na...

* Dietetyczne Pancakes * Pomysł na IDEALNE ŚNIADANKO  * 1 banan, * 2 jajka, * 1 szkl. płatków owsianych, * 0,5 szkl. mleka, * 1 łyż. proszku do pieczenia. Ubijamy białka , a resztę składników blendujemy . Łączymy wszystko , mieszamy i smażymy . Smacznego ! - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

* Dietetyczne Pancakes * Pomysł na IDEALNE ŚNIADANKO * 1 banan, * 2 jajka, * 1 szkl....

likier kawowy - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

likier kawowy

Tiramisu - przepis klasyczny...
----------
Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem amaretto.
------------

	
6 żółtek,
6 czubatych łyżek cukru,
50 dag mascarpone,
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem),
około 20 biszkoptów "kocie języczki",
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna),
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady,
-------------------
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Do kawy dodaję amaretto.

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.

Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto! - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Tiramisu - przepis klasyczny... ---------- Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty...

.... - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

....

.... - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

....

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, 100g wiórków kokosowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 20g rodzynek. Masa: 3 łyżki żelatyny, 70g masła, 2 łyżki mleka, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 200g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)....
DO DEKORACJI: 3-4 kostki gorzkiej czekolady, odrobina mleka. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo,...

Truskawki  - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Truskawki

... - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

...

Smaczna Rolada Czekoladowa - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Smaczna Rolada Czekoladowa

Serca z białej i brązowej czekolady  - Slodycze

0 polubienia    0 Dodaj  

Serca z białej i brązowej czekolady

Kawcia.pl